/ by Tiffany Anderson

/ photography by Inspiro 8 Studio

As a family of six, the Paddocks wanted a home that was high functioning but without sacrificing style. Originally from California in the West Hollywood area, Melanie and Brad and their four children moved to the east coast and brought with them a unique sensibility. Over time, their tastes had changed from shabby chic into more Scandinavian with light and airy composition including strong contrasts, black and white tones, and hints of bright color throughout.

Their stunning home is located on a new tract in the established neighborhood of Cleveland Forest. Originally owned by two brothers, four acres were subdivided for residential redevelopment into twenty-two lots.

Nathan Fowler of Fowler Interiors has worked with the Paddocks for a decade and from the beginning, this home was planned to feel livable yet unique. “They wanted a couple wild moments, and Melanie loved the idea of lots of color and art. I worked on their house located on Keowee Lake. A couple months after we finished, they decided to come to Greenville.”

Mitch Lehde of MHK Architecture & Planning helped to design the home which is a modern new build with a slight nod to an English Tudor style seen in the pitch of the roof. Fairview Custom Homes built it, a group Lehde enjoys working with; the home boasts clean lines and gives off an urban quality. “Our original design was actually too modern and contemporary for the family, so it was back to the drawing board, and we decided to dial some of the modern elements back,” he says.

The size and limitations of the lot posed a challenge. With fairly tight restraints for space, Lehde worked with his team to set priorities for main spaces while thinking through where the family would spend most of their time. “In this area, we were allowed to impact sixty percent of the site,” he says. This means the home as well as the driveway, pool and walkways had to stay within the threshold.

The front exterior utilizes black limestone outlined by white brick with a flat roof and sharp black lines down the pitches. Enter the front door by Morrison Millwork into the foyer and be wowed by a staircase with high impact design. Created custom by The Heirloom Companies, little details came to life in the process of building this centerpiece; the configuration was originally supposed to have cables instead of glass panels. But after viewing the mock-up, they decided on a piece that would give the illusion of floating.

Original art was handpicked by Melanie who selected a gallery approach of art leading up the steps. Artwork includes original pieces from Drunken Cows, Cherish Art Prints and Happy Smoker.

Throughout the home, white oak hardwood floors bring a feeling of continuity. From the entry, the space opens into a formal dining room and open kitchen. While this area developed as the project went on, some certainties included a waterfall island, statement cabinets and special lighting. Delicate glass globes sourced from Restoration Hardware were meant to be a cluster and more were added throughout the duration of the project.

A fascinating feature in this kitchen is the PITT cooking system, where gas burners are installed directly within the countertop. Porcelain had to be used on the backside to get the heat range needed. The waterfall island is quartz, and its mirror image contrasts black cabinetry.

When asked about one of his favorite parts of the home, Lehde points to the centralized living space. “There’s just a gorgeous two-story living room space where you go from twenty-foot ceilings with these huge glass windows and then a ten-foot lip on either side. They all connect beautifully.”

The lofty living room is nothing short of eye-catching with paneled wood ceilings and unique light fixtures provided by Visual Comfort. Instead of multiple canned lights they chose the light fixture to “paint the house with light.” Beams and flooring utilize the same finished materials and the superstar neutral by Sherwin Williams “Snowbound” was used for living areas throughout. Artwork was chosen in this room not to detract from its vibe and the fireplace here was also designed by The Heirloom Companies.

Off the living room is the pool and covered patio. The team worked hard to fit it within the bounds of the snug lot. Lehde called it an evolutionary process and the Paddocks are thrilled with their outdoor play spaces.

At the front of the home is a striking office that Brad takes great pride in. In fact, it’s one of Fowler’s favorite moments. “I love this space. Between the millwork detail on the walls and the grand light fixture from Visual Comfort, it’s so dramatic,” he says.

The Paddocks opted to transform this room by painting it one dark hue: Sherwin Williams Iron Ore to create a dramatic but clean look. Brad wanted something simple yet elegant and found a singular piece of art in High Point, North Carolina as well as a desk by Hickory Chair.

With moody tones, the main bedroom facing the front of the house has everything a room could need. While the design of the room was underway, Fowler kept in mind the one piece that needed to be incorporated. “The art over their bed is really special to Melanie, it only made sense to hang it there.”

Originally thinking of painting the room all white, they realized the darker the room the better. The Quaker-style windows throughout bring a substantial amount of natural light into the area while the Ray Booth bed and locally refinished nightstands pop.

As you make your way into the main bathroom, all the dark spaces make way for bright white and accents of gold. Without an easy way to transition from a dry space to a wet one, Fowler took charge of arranging the floor and letting the marble hexagon tiles spill onto the hardwood. The bathtub sourced from Gateway Supply is a lovely centerpiece surrounded by marble. The custom niche in the back of the shower allows for LED lighting. “We wanted this house to look nice at night,” he says.

The four children’s rooms are located on the second floor. They took a European approach when it came to their spaces. With limited square footage available, it was time to get creative. “A Jack-and-Jill bathroom between the daughters’ rooms helped with space efficiency while more shallow closets with integrated wardrobes and shelving helped in the boys’ rooms,” says Lehde.

The daughters’ rooms both have inspiring wall art by local artist Caroline Wright while maintaining individuality. “I’ve used plenty of wallpaper in the past, but the seams always bothered me,” said Fowler, “so we decided to bring Caroline in to bring life into the rooms.” Included in each room is a desk instead of a dresser to free up the space.

A craft room on the second floor has multiple pops of bright colors, art and extra space for the kids. Wicker hanging chairs from Serena and Lily draw a fun focal point. After hanging them, Melanie realized the kids would smack into the wall behind them once they sat down and cleverly added green boards behind the chairs as a protective measure.

Speaking of bright colors, shocking yellow stairs, painted with Sherwin Williams Lemon Twist, are a huge hit with the Paddock family. When asked why yellow, Fowler joked it was because they were running out of colors. The stairs lead to a game and tv room on the third floor.

Once finished, the Paddocks couldn’t be happier, “We are thrilled with the outcome of our home.”